Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Gülcan Kış Bizler, herkesin engelli adayı olduğuna dikkat çekerek, “Fiziki engelin değil asıl olarak gönüllerdeki, bireyin ruhundaki engelin sorun olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunu da her fırsatta dile getiriyoruz, hatırlatmakta da kararlıyız” dedi.
HABER: Öykü Madenlioğlu
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir etkinlik gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan etkinliğe, Belediye Başkanvekili Gülcan Kış, Mersin Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı ve Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Dursun Arslan, çok sayıda engelli vatandaş ve öğrenciler katıldı.
“BU SIKINTILAR BİR GÜNE SIĞMAZ”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Gülcan Kış, “Şüphesiz engelli bireylerin yaşadığı sorun ve sıkıntılarını hatırlamak, başarılarının farkına varmak sadece bir günün sınırlarına sığmayacak kadar önemlidir. Sadece 1 gün için engelli vatandaşlarımızın sorunlarının gazete, televizyon, sosyal medya üzerinden kamuoyunun gündemine getirilmesi, ardından tüm sorun ve sıkıntıların görmezden gelinmesi kabul edilebilecek bir davranış değildir. Bununla beraber, Dünya Engelliler Günü 1992’den günümüze kadar, engelli vatandaşların haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması konusunda ciddi bir farkındalık oluşturmuştur. Ben; ülkemizde ve kentimizde 3 Aralık dolayısıyla düzenlenen tüm etkinliklerin, oluşan bu hassasiyetin engelli vatandaşlarımızın hayatlarını daha da kolaylaştıracak adımların atılması için bir araç olmasını yürekten diliyorum” ifadelerini kullandı.
“MERSİNDE 18 BİN 925 ENGELLİ BİREY MEVCUT”
Nüfusun yüzde 12.29’unun, yani 8.5 milyon kişinin engelli olarak hayatını sürdürdüğünü belirten Kış, “Kentimizde oluşturulması için çalışmalarına devam ettiğimiz veri tabanına göre; ikamet adresi değişikleri ve vefat durumları güncellemesi yapıldıktan sonra veri tabanımıza kayıtlı engelli birey sayısı ise toplam 18 bin 952 kişidir. Bizler, kentimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın eğitim, sağlık, istihdam başta olmak üzere, tüm haklarından eşit bir biçimde yararlanmaları gerektiğini açık yüreklilikle savunuyoruz. Ancak bu yeterli değildir. Engelli vatandaşlarımız için pozitif ayırımcılık şarttır. Bunun için de sadece kanun maddeleri yeterli değildir. Bizler uyguladığımız tüm proje ve hedeflerimizde bu gerçeğin ışığında hareket ediyoruz, etmeyi de sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
“HERKES BİRER ENGELLİ ADAYIDIR”
Herkesin engelli adayı olduğuna dikkat çeken Kış şunları söyledi: “Bu gerçeği asla göz ardı etmemeliyiz. Devlet, belediye, aile ve okul işbirliği yaparak engelli kardeşlerimizi hayata kazandırmak için çalışmalar yapmak, onlara az önce söylediğim gibi pozitif ayrımcılık sağlamak bizim en önemli ve öncelikli sorumluluğumuzdur. Sanattan, spora, siyasetten, iş hayatına kadar engelli vatandaşımızın kendilerine olanaklar verildiğinde neleri yapabileceklerini, hepimizin gurur duyduğu başarılara imza atabileceklerini aslında hepimiz çok yakından biliyoruz. Bu bilinçle; belediye olarak sizlere başkanımızın da talimatlarıyla engelli vatandaşlarımızla birlikte yaptığımız çalışmalardan kısaca bahsetmek isterim. Örneğin; belediyemizin imkanları dahilinde, sosyal yardım kriterleri de esas alınarak Mersin’de ikamet eden ihtiyaç sahibi engelli bireylerimize medikal malzeme desteği veriyoruz. Bu kapsamda bu yıl 140 engelli vatandaşımıza Belediyemiz bütçesinden ve 30 vatandaşımıza bağış kapsamında olmak üzere toplam 170 medikal malzeme desteği sağladık. Yine Mersin’de yaşamını sürdüren ve toplu taşıma araçlarını kullanamayan vatandaşlarımıza ücretsiz ulaşım hizmeti veriyoruz. Bu yıl içinde Merkez ve İlçelerimizde toplam 3 bin 236 engelli vatandaşımız transfer hizmetimizden yararlandı. Yine işitme engelli vatandaşlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarında iş ve işlemlerini takip ederken kendilerini ifade etmekte zorlandıkları noktada kendilerine birebir işaret dili tercümanlığı hizmeti sunuyoruz. Belediye personelimizi de İşaret Dili Eğitimleri veriyoruz. Empati ve Farkındalık Çalışmaları yapıyor, engelli kardeşlerimiz ve aileleriyle birlikte doğa yürüyüşü, köpekle terapi, atla terapi ve gezi programları düzenliyoruz.”
“HAYAT KOLAYLAŞTIRAN ÇALIŞMALAR”
Büyükşehir Belediyesi olarak engelli bireylere yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Kış, “Bu kapsamda, Toroslar ilçemizdeki Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezimizi yeniliyor, merkezi yepyeni bir kimliğe büründürüyoruz. Merkezimizde kuracağımız Mola Evi ile Mersin Merkez ilçelerindeki 5 ile 23 yaş aralığında ve yüzde 40 ve yüzde 80 engel oranı aralığında olan ve öz bakım ihtiyacını yerine getirebilen zihinsel engelli bireylerimizi aileleri artık kısmi zamanlı olarak merkezimizdeki güvenli ellere bırakabilecek. Böylece hem engelli kardeşlerimiz merkezde aktif zaman geçirebilecek, hem de engelli aileleri, daha çok sosyal ve kültürel hayata dahil olabilecekler, verimli zaman geçirebilecekler. Yine aynı merkezimizdeki çok amaçlı salonumuzda görevli fizyoterapistler tarafından zihinsel engelli çocuklarımıza duyu bütünleme terapisi ve dikkat odaklanma çalışmaları içeren bedensel egzersiz çalışmaları vermeyi sürdürüyoruz” diye konuştu.
“KİMSE KENDİNİ DIŞLANMIŞ HİSSETMEYECEK”
Mersin’de yaşayan hiçbir engellinin asla kendini dışlanmış hissetmesine izin vermeyeceklerini dile getiren Kış, “Bizler, fiziki engelin değil asıl olarak gönüllerdeki, bireyin ruhundaki engelin asıl sorun olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunu da her fırsatta dile getiriyoruz, hatırlatmakta da kararlıyız. Çünkü Mersin’deki tek bir engelli vatandaşımız, ya da ailesi kendisini dışlanmış veya çaresiz hissederse bunun vebali aslında hepimizin üzerindedir. Bu konuda herkes, ama herkes aslında sorumluluk sahibidir. Hatırlatmak isterim ki gerçek bir engel varsa o da kalplerdeki engeldir, vicdanlardaki kara bir lekedir. Engelli vatandaşlarımızın, kendi kendilerine yetebilen, kimseye muhtaç olmayan, koşullar içerisinde sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat sürmeleri hepimizin en büyük amacı olmalıdır. Büyükşehir Belediyesi olarak, sizlerin yaşamlarını kolaylaştıracak koşulları sağlamak, daha iyi koşullara kavuşturmak için var gücümüzle, yüreğimizi ortaya koyarak çalıştığımızı ve çalışacağımızı bilmenizi isterim. Zihinsel ve bedensel farklılıklarımızın yaşama dair bir engel oluşturmayacağı güzel bir dünya dileğiyle hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyor, beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.
“EN ÖNEMLİSİ ERİŞEBİLİRLİK PROBLEMİ”
Mersin Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı ve Türkiye Görme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Dursun Arslan ise şu ifadeleri kullandı: “Biz istiyoruz ki engelli arkadaşlarımızın bu ülkede, bu şehirde yaşadığı problemleri hep birlikte çözelim, birlikte yol alalım ve birlikte bir şeyler yapalım. Gerçekten Büyükşehir belediyemiz yıllardır engelsiz bir Mersin yaratmak için mücadele ediyor. Biz bu şehri birlikte engelsiz hale getirebiliriz, gerçekten engelli arkadaşlarımızın çok ciddi sorunları var ve bu sorunların bir kısmını hallediyoruz ama bu sorunlar böyle bir kerede bitecek gibi değil. En önemlisi bizlerin en büyük problemi erişebilirlilik problemi.”
Yapılan konuşmaların ardından Nihat Sözmen Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi tarafından Anadolu Ateşi Dans Gösterisi yapıldı. MBB Engelsiz Tiyatro Ekibini mini gösteri ile devam eden etkinlik, MBB Engelsiz Koro ve Orkestranın konseri ile son buldu.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
© 2010 Mersin Hakimiyet Gazetesi Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır